Je winkelwagen
kompas en spiegelkompas nautische woondecoratie

Kompas en spiegelkompas

Een kompas is een instrument dat wordt gebruikt voor navigatie en het bepalen van richtingen. Het werkt op basis van het magnetische veld van de aarde en heeft een wijzer die naar het magnetische noorden wijst. Een spiegelkompas is een geavanceerdere versie van een kompas, waarbij een spiegel wordt gebruikt om het aflezen van de richting te vergemakkelijken. In dit artikel bespreken we de functionaliteit en geschiedenis van het kompas en het spiegelkompas.

De geschiedenis van het kompas

Het kompas is een van de oudste navigatie-instrumenten ter wereld. Het werd voor het eerst uitgevonden in China rond de 2e eeuw voor Christus. Het oorspronkelijke ontwerp bestond uit een magnetische naald die in een drijvende kom met water werd geplaatst. De naald wees naar het magnetische noorden, waardoor reizigers hun koers konden bepalen.

De functionaliteit van het kompas is gebaseerd op het magnetische veld van de aarde. De naald in het kompas is een magnetisch materiaal dat wordt aangetrokken door het noordelijke magnetische veld van de aarde. Hierdoor wijst de naald altijd in de richting van het magnetische noorden. Door te weten waar het magnetische noorden is, kunnen mensen hun positie en de richting waarin ze zich verplaatsen bepalen.

Het kompas door de jaren heen

Het kompas is een essentieel instrument geweest voor navigatie op zee en op land. Zeelieden gebruikten kompassen om hun koers te bepalen en veilig van de ene bestemming naar de andere te varen. Ontdekkingsreizigers zoals Columbus en Magellan vertrouwden op het kompas om nieuwe routes te verkennen en hun weg te vinden over onbekende wateren.

In de loop der tijd zijn er verschillende verbeteringen aangebracht aan het kompas, waaronder de introductie van een zwevende kom en een draaibare ring met gradenmarkeringen om de nauwkeurigheid te vergroten. Daarnaast zijn er verschillende soorten kompassen ontwikkeld voor specifieke toepassingen, zoals de maritieme kompassen, de luchtvaartkompassen en de geologische kompassen.

Wat is een spiegelkompas en hoe werkt deze?

Een spiegelkompas is een geavanceerdere versie van het kompas. Het voegt een spiegel toe aan het ontwerp, waardoor het aflezen van de richting gemakkelijker wordt. Een spiegelkompas heeft een doorzichtige basisplaat met een ingebouwd kompas en een spiegel die onder een hoek is geplaatst. Door de spiegel te kantelen, kan de gebruiker zowel de naald als de horizon zien, waardoor nauwkeurige peilingen kunnen worden gemaakt.

De functionaliteit van een spiegelkompas is vergelijkbaar met die van een gewoon kompas. Het helpt mensen bij het bepalen van hun richting en het navigeren door onbekend terrein. Spiegelkompassen worden vaak gebruikt in de buitensport, zoals wandelen, kamperen en oriëntatielopen, omdat ze nauwkeurige metingen mogelijk maken en gemakkelijk te gebruiken zijn.

De geschiedenis van het spiegelkompas gaat terug tot de 17e eeuw, toen het werd ontwikkeld als een instrument voor het meten van azimuths en het nemen van peilingen. Het werd voornamelijk gebruikt in de wetenschap, de cartografie en de militaire navigatie. In de loop der tijd zijn er verschillende verbeteringen aangebracht aan het ontwerp en de precisie van het spiegelkompas. Ook zijn ze door bijvoorbeeld messing te gebruiken decoratiever geworden

Ook nu nog kunnen we niet zonder een kompas of spiegelkompas

In de moderne tijd zijn kompassen en spiegelkompassen nog steeds veelgebruikte instrumenten. Ze worden gebruikt in diverse toepassingen, waaronder wandelen, geocaching, survivalactiviteiten en professionele navigatie. Daarnaast worden ze ook gebruikt in wetenschappelijk onderzoek, het leger en de luchtvaart.

Kortom, het kompas en het spiegelkompas zijn instrumenten die worden gebruikt voor navigatie en het bepalen van richtingen. Ze hebben een lange geschiedenis en hebben een cruciale rol gespeeld in het verkennen van de wereld en het veilig reizen over land en zee. Met hun functionaliteit en precisie blijven ze waardevolle instrumenten voor zowel professionele navigatie als recreatieve activiteiten.

messing spiegelkompas in houten kistje met anker 2
messing spiegelkompas in houten kistje met anker 

Auteur; Marion van den Ende

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven de €70

Niet goed, geld terug

14 dagen geld terug garantie

Verkoop in de Benelux

Nederland, België en Luxemburg

100% veilig afrekenen

IDeal / Bancontact / Sofort