Je winkelwagen
beeldje pelikaan murano glas stijl 2

Onderhoud van glazen producten

Waarom het onderhoud van glazen producten belangrijk is

Glas is een veelzijdig en elegant materiaal dat in veel huishoudens te vinden is. Van drinkglazen en ramen tot decoratieve objecten, glazen producten voegen een vleugje verfijning toe aan elke ruimte. Maar net als elk ander materiaal vereist glas regelmatig onderhoud om zijn helderheid en schoonheid te behouden. In deze blogpost bespreken we hoe je glazen producten kunt onderhouden, zodat ze altijd schitteren en in topconditie blijven.

Dagelijkse verzorging van glas

Het dagelijkse onderhoud van glazen producten is eenvoudig, maar cruciaal. Gebruik een zachte, pluisvrije doek om stof en vingerafdrukken regelmatig te verwijderen. Microvezeldoeken zijn ideaal, omdat ze geen krassen achterlaten en geen pluisjes afgeven. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen, omdat deze kleine krasjes op het glas kunnen veroorzaken, waardoor het na verloop van tijd dof kan worden.

Als je drinkglazen afwast, doe dit dan met de hand in plaats van in de vaatwasser, vooral bij fijn glaswerk. De hitte en krachtige sproeiers in een vaatwasser kunnen glas beschadigen. Gebruik lauw water en een mild afwasmiddel, en droog de glazen direct af met een zachte doek om watervlekken te voorkomen.

Het verwijderen van hardnekkige vlekken en kalkaanslag

Kalkaanslag en hardnekkige vlekken zijn veelvoorkomende problemen bij glazen producten, vooral in gebieden met hard water. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om deze te verwijderen. Azijn is een natuurlijk middel dat uitstekend werkt tegen kalkaanslag. Week een doek in azijn en wrijf het op de vlekken. Laat het even inwerken en spoel het glas vervolgens af met schoon water. Droog het glas daarna goed af om nieuwe vlekken te voorkomen.

Voor hardnekkige vlekken, zoals opgedroogde wijn- of koffieresten in drinkglazen, kun je een pasta van baking soda en water gebruiken. Breng de pasta aan op de vlek en wrijf zachtjes met een doek. Spoel goed af en droog het glas direct.

Het bewaren van glazen producten

De manier waarop je glazen producten opbergt, heeft een grote invloed op hun duurzaamheid. Stapel glazen nooit direct op elkaar, omdat dit krassen kan veroorzaken of zelfs tot breuk kan leiden. Gebruik liever een zachte tussenlaag, zoals vilt of schuim, om de glazen van elkaar te scheiden. Bewaar delicate glazen producten, zoals kristal, op een veilige plaats waar ze niet gemakkelijk kunnen vallen of stoten.

Als je glazen producten voor langere tijd opbergt, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing, wikkel ze dan afzonderlijk in zacht papier of bubbeltjesplastic. Plaats ze in stevige dozen en vul de lege ruimtes met vulmateriaal om beweging en stoten te voorkomen.

    Puntsgewijs: tips voor het onderhouden van glas

  1. Gebruik zachte microvezeldoeken voor het dagelijks reinigen van glas.
  2. Was delicate glazen producten met de hand om schade te voorkomen.
  3. Verwijder kalkaanslag met azijn en hardnekkige vlekken met een baking soda-pasta.
  4. Stapel glazen niet op elkaar; gebruik zachte tussenlagen voor bescherming.
  5. Bewaar glazen producten veilig en wikkel ze goed in bij langdurige opslag.

Glazen producten zijn niet alleen functioneel, maar ook decoratief. Met het juiste onderhoud blijven ze schitteren en dragen ze bij aan de sfeer in je huis. Door regelmatig schoon te maken en zorgvuldig op te bergen, zorg je ervoor dat je glazen producten jarenlang meegaan en er altijd op hun best uitzien. Investeer een beetje tijd in hun onderhoud, en je zult beloond worden met glas dat altijd helder en sprankelend blijft.

beeldje pelikaan murano glas stijl
beeldje pelikaan murano glas stijl

Geschreven door Gerard Hofman

Meer tips over de inrichting van uw huis vind u op decoratie woonkamer .nl

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven de €70

Niet goed, geld terug

14 dagen geld terug garantie

Verkoop in de Benelux

Nederland, Belgiƫ en Luxemburg

100% veilig afrekenen

IDeal / Bancontact / Sofort